Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Måske på vej til hele landet: Hurtig udredning hos psykiater sparer samfundet mange penge

Mennesker med moderat stress, angst eller depression får mindre brug for senere hjælp i psykiatrien eller hos psykologer, hvis de får hurtig hjælp.

Det viser en ny rapport fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter, VIVE.

VIVE har evalueret en ordning fra Odense, hvor praktiserende læger siden 2014 som en forsøgsordning har haft mulighed for at få en hurtig psykiatrisk vurdering af patienter med let til moderat stress, angst eller depression. Hvor der normalt er seks-syv måneders ventetid på en tid hos en praktiserende psykiater i Odense, er ventetiden i pilotprojektet skåret ned til ca. tre uger. Og det virker.

Evalueringen viser, at ordningen ikke alene opleves relevant, velfungerende og virkningsfuld af fagpersoner og patienter. Men også, at det viser sig, at muligheden for hurtig udredning betyder, at en hel del patienter kan nøjes med at blive udredt og behandlet i primærsektoren. De henviste patienter har nemlig et lavere forbrug af ydelser i den regionale psykiatri og hos praktiserende psykologer. I det første år efter henvisninger svarer besparelsen til ca. 1.150 kr. pr. patient.

Forsøgsordningen er et samarbejde mellem Region Syddanmark, Odense Lægelaug og de praktiserende psykiatere i Odense. Man ønskede at give de praktiserende læger konkrete råd og vejledning, så de fik bedre forudsætninger for at kunne håndtere de nævnte patienters sygdomsforløb. Det skulle forebygges, at patienter fik det værre, kom i lange sygeforløb og faldt fra på arbejdsmarkedet og uddannelse.

VIVE anbefaler, at ’hurtig udredning’ videreføres, og at Region Syddanmark holder fast i ønsket om at udbrede ordningen på regionalt niveau, hvilket vil betyde cirka 3.000 årlige forløb.

Bo Libergren (V), der er formand for Udvalget for det nære sundhedsvæsen i Region Syddanmark, ser store perspektiver i ordningen:
 
"Det er opløftende at se, at det kommer alle til gode, når patienterne ikke skal vente flere måneder på at få en tid. Og derfor vil vi selvfølgelig gå videre og rulle tilbuddet ud i hele regionen," siger han og fortæller, at Region Syddanmark derudover også vil bringe modellen op i Danske Regioners skaleringsboard, hvor man kan undersøge muligheden for at gøre tilbuddet landsdækkende.

VIVEs rapport har været behandlet i både Udvalget for det nære Sundhedsvæsen og Psykiatri- og socialudvalget i Region Syddanmark. 

Ligesom Bo Libergren glæder Thies Mathiasen (DF), som er formand for Psykiatri- og socialudvalget, sig over den positive evaluering af forsøgsordningen.
 
Han håber, at det vil gå hurtigt med at få de forskellige aftaler og systemer på plads, så syddanskere med let til moderat stress, angst og depression snart får mulighed for hurtig psykiatrisk udredning. 
 
"Det er en rigtig fin og gennemarbejdet evaluering VIVE har lavet, hvor de også har en række konkrete forslag til, hvad vi bør kigge på, hvis vi vil give alle syddanskere med let til moderat angst, depression eller stress, mulighed for hurtig psykiatrisk vurdering. For eksempel skal vi have lavet et bookingsystem, og vi skal også have en aftale med praktiserende psykiatere på plads. Det er vi gået i gang med, så jeg regner bestemt med at have et tilbud klar til syddanskerne til sommer."
 
Del artikler